Güvercin Hastalıklarında Pratik Çözümler

 

Güvercin Hastalıklarında Pratik Çözümler

Güvercinlerin Genel Bakımı

Güvercinler hayvanlar bahçesinin vazgeçilmezlerinden biridir. Güvercini sahiplenmek oldukça eğlenceli ve tatmin edicidir, özellikle bebekleri ile beraber seyahat etmek onların coşkusunu ve varlığını arttırır. Güvercin hastalıklarına karşı korunmak için güvercinlerin her türlü durumda sağlıklı tutulması önemlidir. Bunun için güvercinlerin adı gibi bakımları da önemlidir.

Güvercinlerin genel bakımının özel olduğunu unutmamalısınız. Her türlü hava koşulunda en iyisini yaşamak ve hastalıklardan etkilenmemek için güvercinlere uygun evlerin temin edilmesi gerekir. Güvercinler kapalı ortamlarda yaşayamaz, bu nedenle onları binadaki balkonlara ya da mutlaka açık bir alana koymalısınız. Güvercinlerin ateş riske de maruz kaldıkları için, sıcak günlerde çok fazla rüzgar akımı olmamasına ve sıcaktan uzak tutulmasına dikkat edilmelidir.

Güvercinlerin makul sıcaklıklarda tutulmasına dikkat edin. Sıcak iklimleri sevmediği için serin bir bölgede bulunduklarından emin olun. Nişan almış güvercinler sıcak havalarda yorgun olabilirler, bu nedenle her türlü hava koşulunda onların taze su ve yiyecekleri ile iyi beslenmelerine özen gösterilmelidir.

Ayrıca nişan almış güvercinlerin iyi parlatılmış bir şekilde bakımı gerekir. Bunu yapmak için kimyevi ürünlerin aşırı kullanımından kaçının; bunun yerine, kuaför güvercininizin derisine doğal olan bir sürüme sahip olmasını sağlamak için yumuşak bir krem veya sabun kullanın. Kimyasal ürünler güvercin derisi üzerinde sorunlara neden olabilir.

Güvercinler için Uygun Beslenme

Güvercinler aynı zamanda diyetlerinin izlenmesi için de hassastırlar. Öncelikle, güvercinlerin her zaman temiz güvenilir besin kaynaklarıyla beslenmeleri önemlidir. Tavsiyemiz, güvercinleri damızlık portakalı, mısır veya ayçiçeği ile doyurmaktır. Bu tür yiyecekler güvercinlerin deri rengi ve yapısı için ideal bir besin kaynağıdır çünkü bunlar çok yüksek besin miktarına sahiptir. Ayrıca düzenli olarak sonbaharda güvercinlere kuru buğday ve ürünler, asma yemi, vitamin ve mineral katkı maddeleri ve nemli mert yemi de verilebilir.

Bu yiyeceklerin dışında güvercinlerin tıbbi besinlere de ihtiyaç duyabileceği açıktır. İyi bir kuaför güvercin, sindirim sistemini dengede tutan probiyotikler ve koliform bakterilerin artmasını önleyen prebiyotikler içeren hiçbir şeyin özelleştirilmiş bir safhasını alır. Güvercinlerin bağışıklık sistemi için güçlü olan proantosiyanidinlerle zengin bir mantar yemeği almaları da öneririz.

Sık Görülen Güvercin Hastalıkları

Güvercinlerin alabildiğine hasta olacağı bir gerçektir. İyi bir güvercin sahibi güvercinlerinin sağlık durumunu sürekli gözlemlemesi ve bu adımda dikkatli olması gerekir. Güvercinlerin sık sık karşılaşabileceği fareler, bitler, mantarlar, böcekler, virüsler, bakteriler ve parazitler güvercin hastalıklarının en yaygın olanlarıdır. Aşağıda güvercinlerin sık görülen hastalıklarının özetlerini resmi bültenlerdeki son gelişmeler ile yenilenmiş listelemeden özetleyebilirsiniz:

  • Kumbaracılık: Yemlenmesinde ya da beslenmesinde yanlışlıklar sonucu oluşan şervingeleri, besinlerin çoğu sindirimi olamayacak kadar çabuk önlenmesi gerekir. Yavru güvercinler bulantı, ishalle, susama ve oksijen yetersizliği, hipotonik asitoz, tiroksite, depresyon ve ölüm gibi semptomlar gösterebilirler.
  • Kolibakteriyoz: Kolibakteriyoz, sıcak ve nemli ortamların varlığıyla besinlerin herhangi bir şekilde bozulduğu zaman meydana gelen bir bakteriyoldur. Eklemleri ve cildi inflamasyona neden olan bu hastalık sebebiyle kırmızı renkli eklemler ve yara izleri oluşur. Tekrarlamayan ve sert tedavi edilmeyen kolibakteriyoz tanısında ölüm oranı da oldukça yüksektir.
  • Mantar İnfeksiyonu: Ciltte kızarıklıklar ve zonların varlığıyla temsil edilen mantar infeksiyonu, güvercinlere herhangi bir mikroorganizma tarafından verilmiş olabilir. Mantar, cilde olan zararı hızlandırmak için ph dengesini dengeleyen lizin,arginin ve histidin gibi amino asitleri absorbe edebilir. Bu hastalık toprağın çok sıcak olmasıyla birden fazla bulaşabilir ve genellikle ayak kısmını etkiler.
  • Fare: Farenin dört tip zehiri, bir güvercin için tehlikeli olabilir. Birincisi neurotoksin ve hemolitik toksinlerdir; bunlar beyin fonksiyonunu ve kanı etkileyebilir. İkincisi flagellerendir ve tanecikler halinde bulaşır ve insanlarda menenjit, güvercinlerde ise gastrointestinal problemler ve septisemiye neden olur. Üçüncüsü, coagulant antikoagülanlar, kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanama neden olan bir ilaçtur. Son olarak en güçlü ototoksinler vardır. Bu toksinler nozantronea, ganglionit, miotoxicitya ve carrelliptase karaciğer toksisitesine neden olurlar.
  • Bitler: Parazitler ardındaki en güçlü hastalıklardan biridir. Bitler güvercinlerin deri üzerindeki kişisel bakımlarına büyük zarar verebilir. Bitlerin bittiğini teşhis etmek sadece bitler tarafından bırakılan fecal yuvarlakların varlığı ile mümkündür. İlgi çekici davranışlar olarak güvercinler kuma gömmeyi, sık sık havlama yapmayı ve kendi kendine tırmanmayı artırabilir. Bir bit enfeksiyonu olduğuna dair kesin bir teşhis konulursa, tedavi hemen hastaya uygulanmalıdır.

Güvercin Hastalıklarının Tedavisi

Hastalıklardan etkilenen güvercinler sahipleri tarafından hemen tedavi edilmelidir. Kayıtsız güvercinler birçok zararlı maddenin maruz kaldıklarını bildikleri için, hastalıktan etkilenen güvercinlerde aşağıdaki adımların takip edilerek hastalık önlenmedir:

  • Güvercinlerin sağlık durumunu kontrol etmek için düzenli olarak veteriner ile birlikte bakımlar yapılmalıdır.
  • Yöntemler Performans ilaçlarının kullanımının önüne geçmek için, hastalıklara karşı bağışıklık güçlerinin görülmesi amaçlanmıştır. İleri düzeyde kozmetik ilaçların yerine tıbbi ya da profesyonel ilaçlar kullanmaya dikkat etmek önemlidir.
  • Güvercinlerin çevresi her zaman temiz tutulmalıdır. Bunu yaparken deterjanlar ya da herhangi bir başka kimyasal kullanmayın. Ayrıca, gastrit, patojen mantarlar ve onykoza neden olan potensiyel virüslere karşı 

     

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *