Saka Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

En narin kuş türlerinden biri olan Saka kuşları, kafese kondukları zaman strese girip küsme ihtimalleri vardır. Bu sebep ile Saka kuşları kafeslerine alışıncaya kadar üstlerine fazla gidilmemeli ve rahatsız edilmemelidir. Saka kuşları kendilerine has olan renkleri ile oldukça fazla dikkat çekmektedir. Ayrıca özel ötme şekli ile de diğer kuşlardan farklılık gösteren Saka kuşlarının bakımına dikkat edilmeli ve aşırı bir biçimde özen gösterilmesi gerekmektedir.

Saka kuşlarının bir diğer özelliği de pis ortamda bulundukları zaman çok çabuk hastalanmaktadır. Saka kuşları bakımsızlığı sevmezler. Kafes temizliğinin düzenli yapılıyor olması Saka kuşlarını oldukça fazla mutlu eder. Bu sebeple yem yedikleri kaplar sıklıkla yıkanmalıdır. En az haftada bir kez kafesinin temizliği yapılmak zorundadır.

Yem kapları ise hemen hemen her gün ılık su ile yıkanmalıdır. Bunun yanı sıra kafesin zemininde bulunan kağıdında her gün değiştirilmesine özen ve dikkat göstermeniz gerekmektedir.

Saka kuşlarının kafeslerinin ortalama boyu 100x50x80 santimetre boyutlarına sahip olmalıdır. Kafesin içerisine ise ağaç yaprakları ve çim gibi doğal ortam sağlayabilecek ürünler konulması Saka kuşlarının kafeslerine daha çabuk alışmalarını sağlar.

Saka Kuşu Kafes Düzeni

Saka Kuşu Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Saka kuşları narin ve çekingen kuş türüdür. Bu yüzden diğer kuşlardan biraz daha farklıdır. Saka kuşlarına davranırken ve yaklaşırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusu olmaktadır.

Bunlar ise şu şekildedir:

  • Saka kuşları aşırı biçimde oynanmayı sevmezler.
  • Saka kuşlarının alındığı ilk ev içerisinde serbest bırakılmaması gerekir. Bunun nedeni ise ani hareketler, korku, heyecan gibi duygulara kapılarak kendini eşyaların üzerinde vurabilir ve u da zarar görmesini sağlar.
  • Saka kuşları yıkanmayı da çok sevmektedir. Fakat kendiniz elinize alarak değil, kafesinin içerisine bırakacağınız bir su kabı yardımı ile kendi kendini yıkayabilir.
  • Saka kuşlarına yaklaşırken bir başka dikkat edilmesi gereken şey ise yanına girerken hızlı ve ani girişler yapmamalısınız. Bu hareketinizde korkar ve strese girebilir.
  • Saka kuşunun ev içerisindeki konumu da oldukça önem arz etmektedir. Almış olduğunuz Saka kuşunu genel olarak televizyonun üzerinde ya da yakınlarında bir yerde tutmalısınız. Bu sayede televizyondan gelen sese alışacağı için aile fertlerine de alışması oldukça kolaylaşacaktır. Saka kuşu bu şekilde kendini güvende hissedebilir.
  • Saka kuşları için en önemli şeylerden biri de kumdur. Kafesinin içerisine temiz bir biçimde belli aralıklarla değiştirerek kum bırakmalısınız. O bunu mutlu edecektir. Kumu karıştırmayı çok seven bir k

Saymış olduğumuz bu kurallara dikkat ettiğiniz sürece evin içerisinde bulunan Saka kuşu ile anlaşmanız oldukça kolaylaşacaktır. Saka kuşu size daha kısa sürede alışmış olacaktır.

Saka Kuşları Nasıl Beslenmelidir?

Saka kuş türleri doğal ortamında genel olarak tohum, yeşillik veya çeşitli meyvelerle beslenebilir. Bu sebepten ötürü kafese konulduğu andan itibaren yalnızca yem ile beslenmemesi gerekir. Kaliteli olan yemlerin yanı sıra en az haftada bir defa ya da iki defa yeşillik verilmesi gerekmektedir. Bu yeşillikler arasında sayabileceğimiz; ıspanak, brokoli, kıvırcık gibi sağlıklı yeşilliklerden oluşabilir. Fakat bunları verirken de yine ölçülü ve düzenli bir biçimde vermeliyiz.

Saka Kuşlarının Türleri Nelerdir?

Saka kuşları doğal ortamlarında yaşarlarsa ortalama olarak 6 yıl, eğer kafes ortamında yaşarsa 14 yıl yaşayabilmektedir. Bu yüzden dikkatli ve özenli şekilde bakılması gerekmektedir. Saka kuşlarının birçok türü bulunmaktadır.

Başlıca görülen Saka kuşu türleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Anadolu Saka Kuşu
  • Akdeniz Saka Kuşu
  • Sibirya Saka Kuşu
  • Ak Gerdan Saka Kuşu
  • Himalayan Saka Kuşu
  • Efsane Beyaz Saka Kuşu

Yukarıda saymış olduğumuz saka kuşu türlerinin birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerden sırasıyla şu şekilde bahsedebiliriz.

Anadolu Saka Kuşu

Küçük boyuta sahip olan Anadolu Sakası hareketli olmaz özelliği ve insana yakın olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Bu kuş türünün kafese alışma süresi kısa ve bu kuştan yavru alınması da oldukça kolaydır.

Akdeniz Saka Kuşu

Akdeniz Bölgesinin kıyı kesimlerinde bulunan ılıman iklime uyumlu, erken şekilde eşe gelebilen ve melez alınması en kolay Saka kuş türüdür.

Sibirya Saka Kuşu

Saka kuş türleri arasında en iri yapıya ve en güzel görünüme sahip olan kuş türüdür. İsminden de anlaşılacağı üzere genel olarak Rusya topraklarında ürer ve çoğalma gösterir. Orada oluşan aşırı sert iklimden kaçarak Kuzey Afrika taraflarına göç eder. Bu göç genel olarak Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşir. Sibirya Saka kuşunun yakalanması ancak gerçekleştirmiş olduğu bu göç sırasında mümkündür. Ayrıca bu kuş türünün evcilleştirilmesi ve melez alınması da oldukça zordur.

Ak Gerdan Saka Kuşu

Ak Gerdan Saka kuşunun boynunun alt kısmında beyaz bir ince şerit bulunur. Bu bölgede bulunan siyah şalı kesici etki yapar. Göç Sakası olma özelliği taşımaktadır. Bu Saka türleri de genel olarak Marmara Bölgesi’nde görülmektedir.

Himalaya Saka Kuşu

Himalaya Saka kuşları diğer Sakalardan renk ve ötüş yönünden farklılık göstermektedir. Adından da anlaşıldığı üzere Himalaya dağlarında rastlanılan bir cins kuştur. Vücut hatları diğer Saka kuşlarında benzese de kafasında bulunan siyah atkı ya siliktir ya da hiç yoktur.

Efsane Beyaz Saka Kuşu

Bu Saka kuşları hakkında boyalı olduğu söylentiler çokça dolaşmıştır. Ayrıca mama yardımı ile de beyazlatılmış olabileceği söylenmektedir. Faka bu kuşlar doğdukları andan itibaren bembeyaz şekilde doğarlar. Bu ise albinizm sonucu gerçekleşen bir olaydır. Dikkatli bakıldığında ise göz renkleri kırmızıdır ve kuş dükkanlarında satılmakta olan muhabbet kuşlarının göz renklerini andırır.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *